Google (Reklame) Oglašavanje - Or#ideje

Šta u stvari predstavlja Google Adwords? 

Najjednostavnije rečeno to je servis uz pomoć kojeg je moguće reklamirati svoje proizvode i usluge samo onim klijentima koje to interesuje.

Postoji 5 vrsta Google oglašavanja: tekstualni (search), baneri (image), video, kupovni (shopping), mobilni (mobile). Imajući u vidu vaše ciljeve i strategije, a u skladu sa vašim poslovanjem biramo onu koja će vama doneti najviše koristi.

Nameće vam se logičan znak pitanja: A, mogu li ja biti prvi u pretrazi? NARAVNO DA MOŽETE.   

Druga upitna: A, koliko to košta? Google Adwords košta onoliko koliko želite da platite. Teorijski- može biti i jedan cent po kliku!

Premišljate se i dalje i sada vam je zagonetka - A, zašto bi trebalo onda platiti više od toga? Činjenica da niste jedini koji se oglašavate, odgonetnuće vam i ovu nedoumicu. Ovaj način reklamiranja funkcioniše po principu aukcije - „ko nudi više".

Takođe na poziciju utiče još nekoliko faktora: doživljaj vaše web strane (bitan i originalan sadržaj, stranica laka za pretraživanje, transparentnost), relevantnost reklame i očekivani CTR (click through rate) - % broj klikova u odnosu na broj prikaza.

U reklamnoj džungli kakav je  GOOGLE- nužno je da imate na umu da postoji još pregršt oglasa koji nude proizvode ili usluge slične vašim. 

Koje ključne reči da "gađate"?

Da biste u ovom slučaju sproveli „pikado tehniku"- morate u potpunosti poznavati tržište. Drugi način je da pogledate Google Analytics, ali i da zavirite u ono što radi konkurencija. Od njih takođe možete učiti. 

Suština je da svako može pročitati kratku „obuku" kako se reklamirati na GOOGLE-u. I naravno da pokuša to da primeni. 

Ipak, to vam je kao da ste bacili kocku- nadajući se da će ispasti šestica. Smete li da dozvolite sebi luksuz da bacite novac proveravajući šta će uroditi plodom. Ako niste bili dobri u nekadašnjoj dečjoj igri „ne ljuti se čoveče" sigurnije je da vaš Google Adwords prepustite stručnima. 

Mi u OR#IDEJAMA - poznajemo i volimo Google. I on nam tu ljubav uzvraća!